KONVENSJONELL INDUSTRI
FHF skal utvikle kunnskap som gir grunnlag for økt
bearbeiding av konvensjonelle produkter og verdi-skaping
i Norge.
VIKTIGE RESULTATER OG HENDELSER
• Det er vist at kveisen H. anduncum ikke går inn i
fiskemuskelen, og at den ikke utgjør noen helse-risiko
for mennesker (se mer under fersk og fryst
torskefisk).
• Det er opparbeidet økt kunnskap for å optimali-sere
prosessbetingelsene for hydrolyse av torske-hoder
i storskalaproduksjon, som har vist seg å gi
et produkt av høy kvalitet og med et proteininn-hold
på 93 %.
• Vi har fått ny kunnskap om holdbarhet på tørrfisk
og bløtede fryste og tinte tørrfiskprodukter, som
gir grunnlag for å kunne merke produktene med
en best før-dato.
• Når det gjelder tørrfisk- og saltfisksektorene, har
vi fått økt kunnskap om deres relative økono-miske
betydning i fiskerinæringen, og om deres
samfunnsmessige bidrag til verdiskaping og
ringvirkninger langs kysten.
• Det har blitt utviklet en robotløsning for avem-ballering
av frosne fiskeblokker til klippfiskpro-duksjon.
Prototyp-løsningen er montert og klar til
igangkjøring i første kvartal 2020.
• Det er utarbeidet en kunnskapsstatus om bruk av
salt til saltfiskproduksjon. Salt endres etter bruk,
men råstoffets beskaffenhet (fryst, rått) og andre
fysiske faktorer (temperatur, tid m.m.) ved salte-tidspunktet
har større betydning for kvalitetsvari-asjoner
i salt- og klippfisk.
• Det er utviklet en teknologi for å rense brukte salt-krystaller,
som har vist seg å gi egnet kvalitet som
er godkjent for direkte gjenbruk til produksjon.
• Det har i flere av prosjektene i 2019 blitt jobbet
med å effektivisere arbeidsprosesser og forenkle
arbeidsoppgaver, noe som kan gi bedre helse,
miljø og sikkerhet.
Prioriteringer
• dokumentasjon knyttet til parasitter i hvitfisk og
konvensjonelle produkter
• øke verdien av restråstoff
• dokumentere holdbarhet for konvensjonelle og
convenience (utvannede) produkter
• finne alternativer for mer rasjonell og miljøvennlig
produksjon (gjenbruk salt, energieffektivisering,
oppbevaring av emballasje, lager etc.)
• dokumentasjon av miljøbelastning fra organisk
materiale og salt på havbunnen
• utvikle ny teknologi for automatisk kutting av
flekket klippfisk (SS-klippfisk)
• utvikle teknologi for fullskalatesting av utvannede
konvensjonelle produkter (SS-klippfisk).
Resultater og aktiviteter
Dokumentasjon parasitter i hvitfisk og konvensjo-nelle
produkter
Prosjektet har gitt økt kunnskap om Hysterothyla-cium
aduncum i torsk, sei og hyse i norske farvann
med forslag til praktiske preventive tiltak. Prosjek-tet
er samfinansiert mellom konvensjonell og fersk
og fryst sektor. Resultatene er beskrevet hos fersk
og fryst sektor. (Prosjekt 901543)
Restråstoffutnyttelse i konvensjonell sektor
Tørkede torskehoder er en viktig ressurs som kan
gi gode inntekter. Samtidig er det stor interesse
for å finne andre produksjonsmetoder for å øke
verdien av restråstoff. I dette prosjektet er det vist
at marine proteiner, hydrolysert fra torskehoder,
har et proteininnhold og en kvalitet som overgår
tradisjonelt fiskemel og gjør dem godt egnet som
matingrediens. Det har blitt identifisert produk-sjonsparametere
og kvalitetskriterier for å produse-re
en ny generasjon marine proteinprodukter, også
vist i industriell skala, med svært høyt innhold av
protein. Sluttproduktet har følgende egenskaper:
inneholder 93 % protein, er bakteriefritt, vannløse-lig
og med mild smak. (Prosjekt 901499)
Dokumentere verdiskaping i tørrfisk- og saltfisksek-toren
Næringsaktørene i norsk saltfisk- og tørrfisksektor
har ønsket å få belyst betydningen av denne delen
av fiskerinæringen. Et viktig grunnlag for politisk
vurdering og utforming av rammebetingelser er å
synliggjøre hvilken betydning de ulike delene av
fiskerinæringen har, både for næringen samlet sett,
men også for norsk økonomi. Prosjekt 901535 har
som mål å beskrive og synliggjøre den verdiskapin-gen
og sysselsettingen som skapes i norsk saltfisk-
og tørrfisknæring. I tillegg er tørrfisk- og saltfisk-næringens
bidrag til verdiskaping og sysselsetting
i det øvrige norske næringslivet beregnet. Også
ringvirkninger er tatt med i analysen.
Resultater så langt i prosjektet har vist at tørrfisk-næringen
sysselsatte 1459 fiskerårsverk i 2018,
mens tilsvarende tall for saltfisknæringen var 2771
fiskerårsverk. Begge næringene har stor betydning
for den lokale, kystnære fiskeflåten der de er loka-lisert.
Tørrfisknæringen er spesielt viktig for fisker-ne
i de seks lofotkommunene Vågan, Vestvågøy,
Flakstad, Moskenes, Røst og Værøy, mens saltfisk-næringen
er viktig blant annet i Nordkapp, Lenvik,
Karlsøy, Andøy, Vestvågøy og Øksnes kommune.
17 FHF Årsrapport 2019 HVITFISK
/
/
/