Sensorisk bransjestandard for marine oljer
Omega-3-industrien er utsatt for stadig sterke-re
konkurranse fra produsenter fra bl.a. Asia og
Sør-Amerika, og trenger differensieringsverktøy
som kan løfte frem den unike kvaliteten til norsk-produserte
omega-3-oljer. Før dette prosjektet
startet, fantes det ingen faste standarder eller krav
tilknyttet sensorisk kvalitet. Gjennom prosjektet ar-beides
det med å utvikle en sensorisk bransjestan-dard
for marine oljer. Arbeidet viser at de senso-riske
egenskapene til fiskeoljer gir en nøyaktig og
representativ beskrivelse av oljens kvalitet, og det
utviklede klassifiseringssystemet for fiskeoljene
gir industrien et godt verktøy for kommunikasjon
ut mot kundeleddet. Prøver med lav primær og
sekundær oksidasjon var forbundet med de senso-riske
egenskapene syrlig og gress. Disse egenska-pene
er, sammen med nøtt, frø og smør, godkjente
lukter og smaker i fiskeoljene. Oljer med høyere
oksidasjonsverdier var assosiert med de sensoriske
egenskapene harsk, fermentert og prosess. For å
bistå med å sluttføre, publisere og implementere
den sensoriske standarden for marine oljer har
FHF i 2019 gitt en tilleggsbevilgning til prosjektet.
(Prosjekt 901346)
Nordatlantiske fiskeoljer og utnyttelse av omega-3
Marine oljer representerer en begrenset ressurs på
verdensmarkedet. Det er derfor viktig å tilretteleg-ge
for en best mulig utnyttelse av denne verdifulle
ressursen. Nordatlantiske fiskeoljer er spesielt rike
på lange monoumettede fettsyrer sammenlignet
med andre fiskeoljer på markedet. Resultater fra
prosjektet (901017) som ble avsluttet i 2016, viste
at enumettede fettsyrer, som f.eks. ketolinsyre i
nordatlantiske fiskeoljer, kan gi helsefortrinn ved at
de fører til økt utnyttelse av omega-3-fettsyrer i laks
og menneske. I en videreføring av arbeidet gjen-nom
Prosjekt 901353 ble det undersøkt om inntak
av nordatlantisk fiskeolje/ketolinsyre medfører økt
omdanning av ALA til EPA og DHA i laks og mus,
og dermed forbedret utnyttelse av omega-3-fettsy-rer.
Resultatene fra prosjektet har gitt mer kunnskap
om potensielle fortrinn ved det høye innholdet av
enumettede fettsyrer i nordatlantiske oljer. Denne
kunnskapen kan medføre merverdi for nordatlan-tiske
oljer. Videre kan den gjøre næringsaktørene
innenfor havbruk bedre rustet til å vurdere hvordan
ulike typer fiskeoljer i kombinasjon med planteoljer
best kan utnyttes for å gi en optimal retensjon av
EPA og DHA i fisken. Resultatene indikerer også hu-mane
helseeffekter av nordatlantiske fiskeoljer med
høyt innhold av ketolinsyre. I oktober 2019 lyste FHF
ut midler til et nytt prosjekt (901529) for å kartlegge
utnyttelsen av omega-3-fettsyrer ved konsum av
nordatlantiske fiskeoljer ved hjelp av en musestudie
og en begrenset human intervensjonsstudie.
Formidling og implementering av FoU-resultater
for økt kvalitet
FHF gjennomførte i februar 2019 seminaret «Kvali-tet
i alle ledd» på Myre. Her ble det fokusert på økt
verdi av restråstoff, fangstbegrensninger for snur-revad,
kvalitet fra fangst til levering og hvorfor det
er så viktig å holde fisken levende frem til slakting.
Det var om lag 70 deltakere fra hvitfisknæringen,
teknologileverandører, FoU-miljøer, skolesektoren
og kontrollmyndigheter.
I forbindelse med Torskefiskkonferansen 2019 gjen-nomførte
FHF et seminar der temaene var økt kva-litet
på hvitfisk, utfordringer knyttet til kveis, marint
protein fra hydrolyse av restråstoff, kommersielt fôr
til levendelagring av villfanget torsk samt automati-sering
av sløying, kvalitetsmåling og avemballering
av frossen H/G-blokk. På seminaret deltok det 95
personer.
16 FHF Årsrapport 2019 HVITFISK
/
/
/
/