PELAGISK KONSUMINDUSTRI
FHF skal bidra til å skape lønnsom bearbeiding av
makrell i Norge som vil gi økt kvalitet, bedret effek-tivitet
og reduserte produksjonskostnader.
VIKTIGE RESULTATER OG HENDELSER
• Det er blitt tilpasset en egen innmatingsteknologi
fra VMK til Toyo filetmaksin. Den kan automati-sere
fileteringen av makrell. Teknologien er tatt i
bruk av næringen.
• Det er vist at egensyntese av EPA og DHA øker
hos laks og mus ved inntak av ketolinsyre fra
nordatlantisk fisk.
• Olje produsert av restråstoff fra makrell har vist
seg å ha god og lagringsstabil kvalitet og er godt
egnet til humant konsum.
• Det er vist at lakefryst råstoff i snitt har lave-re
fettoksidasjon enn filet fra tradisjonelt fryst
råstoff.
• Det er dokumentert at EPA- og DHA-nivået i
makrellolje bevares gjennom raffineringsproses-sen.
Raffinert makrellolje har betydelig lavere
nivå av dioksiner og dioksinlignende PCB sam-menlignet
med råoljen. Ingen toksiske effekter
ved inntak av standard diett. Ingen påvist lever-
eller nyreskade, uavhengig av dose eller diett.
• Pelagisk Arena ble i 2019 arrangert i Ålesund og er
fortsatt den viktigste arenaen for pelagisk næring.
Prioriteringer
• videreføre arbeidet med «Pelagisk Løft» for å opp-nå
bedre utnyttelse av restråstoffet fra produksjo-nen
av makrellfilet samt bidra til teknologiutvikling
for å gjøre produksjonen mer bærekraftig
• avklare potensiale og produktkrav for norsk pro-duksjon
av makrellfilet i forbrukerpakninger i det
asiatiske markedet
• gjennomføre «Fri Flyt» med tanke på å utvikle og
implementere nye bruksområder for teknologien
• etablere et eget fokusområde innen produksjons-styring,
automatisering og robotisering
Resultater og aktiviteter
Pelagisk løft
Også i 2019 har FHF hatt fokus på foredling av
atlantisk makrell, siden nesten 100 % av dette
råstoffet eksporteres ut av landet i rundfrosset
tilstand. Satsinger er bygget opp over tid og utgjør
etter hvert en større samling prosjekter med ulike
temaer og problemstillinger. Alle prosjektene skal
bidra til å utvikle en helårlig produksjon av makrell-filet
til humant konsum i Norge.
Prosjektene fra Pelagisk løft presenteres nedenfor.
I 2019 har det vært jobbet med utnyttelse av re-stråstoffet
fra produksjonen av makrellfilet. Målset-tingen
har vært å oppnå egnet kvalitet på olje til
humant konsum. I løpet av året er det utviklet en
prosessmetode for produksjon av raffinert makrel-lolje
uten lukt eller smak. Resultater fra oksidasjon
av olje er også fremskaffet.
Utvikling av ny teknologi for filetering av makrell –
Japan cut
Produksjon av IQF makrellfilet er arbeidskrevende
og gir fort høye variable kostnader. Gjennom inn-frysing
og nedkjøling av makrell får en relativt stor
andel av fisken en «bananformet» fasong. Dette
vanskeliggjør fileteringen fordi bananformet fisk
må rettes ut manuelt før den kan passere videre
til filetmaskinen. Prosjektet har i året som har gått,
videreutviklet og tilpasset innmatingsdelen fra en
VMK-filetmaskin for sild til Toyos filetmaskin for
makrell som blir benyttet i dag.
En slik innmatingsteknologi øker automatiserings-graden
og reduserer bemanningsgraden ved
filetmaskinen. Prosjektet har vært vellykket, og den
nye tilpassede og videreutviklede innmatingsdelen
fra VMK er nå implementert og tatt i bruk av nærin-gen.
(Prosjekt 901223)
Nordatlantiske fiskeoljer og betydning for utnyttel-se
av omega-3
I dette prosjektet har det blitt undersøkt om inntak
av nordatlantisk fiskeolje/ketolinsyre medfører økt
omdanning av ALA til EPA og DHA, og dermed
forbedret utnyttelse av omega-3-fettsyrer, i laks og
mus. I tillegg er det undersøkt om inntak av nordat-lantisk
fiskeolje i fôret til laks påvirker energiomset-ningen
i kroppen og dermed fettdeponeringen.
Resultatene har vist at inntak av ketolinsyre i diet-ten
til laks og mus har en positiv effekt på kroppens
egensyntese av EPA og DHA (Prosjekt 901353).
Resultatene er så interessante at FHF har lyst ut
en videreføring med et intervensjonsstudium for
å kartlegge effekten ytterligere. Prosjektet vil bli
iverksatt vinteren 2020.
Kvalitet på olje produsert av restråstoff fra makrell
Norskprodusert makrellolje har tidligere vist seg å
ha mange fortrinn. Prosjektet har derfor hatt som
mål å øke kunnskapen om kvalitet og holdbarhet
for råolje produsert av ferskt makrellavskjær. Man
har videre kartlagt kvalitet i dette råstoffet og
beskrevet fettsyresammensetningen. Holdbarheten
på råoljen har i tillegg blitt målt.
Status i prosjektet er at restråstoff av makrell er
påvist å være en god og kortreist kilde til produk-sjon
av råolje. Råoljen har også vist seg å ha god
12 FHF Årsrapport 2019 PELAGISK
/
/